kaszotto z pęczaku, dyni piżmowej i rydzów
Składniki 4 porcje
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry
-
100g cebuli pokrojonej w piórka
-
100g przesmażonych na maśle rydzów
-
300g kaszy pęczak ( przepłukanej )
-
1 szt zielonej papryczki chilli
-
ok 600ml bulionu warzywnego
-
1/2szt upieczonej w piekarniku dyni piżmowej ( obranej i pokrojonej w średniej wielości kostkę )
-
70g jarmużu
-
sól
-
świeżo mieliny pieprz
-
1 łyżka sosu sojowego
-
gałązka świeżego tymianku
-
100g tartego sera ( twardy typu bursztyn lub parmezan )
-
w głębokim rondlu zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju
-
do cebuli i czosnku wsyp kaszę, chwilę podsmaż, dodaj pokrojone chilli
-
wlej połowę bulionu warzywnego, gotuj na wolnym ogniu.
-
dodaj grzyby i dynię i listki tymianku
-
gotuj podlewając bulionem podobnie jak risotto do momentu aż kasza będzie miękka. Idelanie jest wówczas jeśli w kaszy zostanie odrobina płynu.
-
z liści jarmużu usuń łodygę i gruby rdzeń liścia, resztę pokrój w paski i dodaj do kaszy.
-
całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym
-
dodajemy ser i podajemy najlepiej od razu, zanim kasza wchłonie resztę płynu.