kaszotto z pęczaku, dyni piżmowej i rydzów

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki 4 porcje

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry

  • 100g cebuli pokrojonej w piórka

  • 100g przesmażonych na maśle rydzów

  • 300g kaszy pęczak ( przepłukanej )

  • 1 szt zielonej papryczki chilli

  • ok 600ml bulionu warzywnego

  • 1/2szt upieczonej w piekarniku dyni piżmowej ( obranej i pokrojonej w średniej wielości kostkę )

  • 70g jarmużu

  • sól

  • świeżo mieliny pieprz

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • gałązka świeżego tymianku

  • 100g tartego sera ( twardy typu bursztyn lub parmezan )

  • w głębokim rondlu zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju

  • do cebuli i czosnku wsyp kaszę, chwilę podsmaż, dodaj pokrojone chilli

  • wlej połowę bulionu warzywnego, gotuj na wolnym ogniu.

  • dodaj grzyby i dynię i listki tymianku

  • gotuj podlewając bulionem podobnie jak risotto do momentu aż kasza będzie miękka. Idelanie jest wówczas jeśli w kaszy zostanie odrobina płynu.

  • z liści jarmużu usuń łodygę i gruby rdzeń liścia, resztę pokrój w paski i dodaj do kaszy.

  • całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym

  • dodajemy ser i podajemy najlepiej od razu, zanim kasza wchłonie resztę płynu.

Komentarze

Napisz komentarz