kiszone rzodkiewki

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki

  • 4-5 pęczków rzodkiewki

  • 1l letniej, przegotowanej wody

  • 1 łyżka stołowa soli kamiennej niejodowanej

  • kawałek obranego korzenia chrzanu

  • kilka ząbków obranego czosnku

Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij zielone końce.

Przełóż do odpowiedniej wielkości słoja, dodaj korzeń chrzanu i czosnek.

Zalej wodą wymieszaną z solą.

Zakręć i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie doby. Następnie przełóż słój do

lodówki. Rzodkiewki są gotowe do spożycia. Jednak z odrobiną czasu zyskują na smaku.

Kiszonki a w tym również koszone rzodkiewki są bogatym źródłem witamin i mikroelementów tak ważnych dla naszego zdrowia w okresie jesienno-zimowym.

Komentarze

Napisz komentarz