konfitura brzoskwiniowo-morelowa

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Konfitura brzoskwiniowo-morelowa

  • po 800g dojrzałych brzoskwiń i moreli

  • 800g cukru

  • 5 łyżek likieru pomarańczowego

  • sok z 1 cytryny

Owoce myjemy i zanurzamy w garnku z wrzącą wodą na 3 minuty. Po tym czasie owoce przekładamy do wody z zimną wodą. Po chwili wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy skórkę

Brzoskwinie i morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki, miąższ kroimy w grubą kostkę.

Cukier i owoce przekładamy do rondla, wlewamy likier, gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Kiedy konfitura nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.

Rada, używaj dobrego garnka o grubym dnie, który zapobiegnie przypalaniu się owoców.

Komentarze

Napisz komentarz