krem z bobu z oliwą ziołową

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Krem z bobu z oliwą ziołową

składniki na 6 porcji

  • 1kg świeżego bobu

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1szt pora (tylko biała część)

  • 300g obranych ziemniaków

  • 1L bulionu warzywnego

  • 100ml śmietanki 30%

  • sól

  • świeżo mielony biały pieprz

  • 60g masła

  • 60ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Bób blanszuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie przelej na sitku zimną wodą, kiedy odcieknie obierz z wierzchniej twardej skórki.

Cebulę, czosnek, ciemniaki pokrój w kostkę, pora w cienkie plastry, obsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Wlej bulion i śmietankę. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

Wyłącz palnik pod zupą, kiedy delikatnie przestygnie dodaj bób a następnie zmiksuj na gładko, dopraw solą i białym pieprzem.

  • 70ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

  • 30ml soku z cytryny

  • 10 listków lubczyku

  • 10 listków bazylii

  • łyżeczka siekanego szczypiorku

  • szczypta soli morskiej

Do naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj zioła i sól, zmiksuj.

Zupę przelej do talerzy, wierzch skrop oliwą ziołową.

Jako dodatek świetnie sprawdzą się grzanki z chleba razowego z odrobiną tartego parmezanu.

Komentarze

Napisz komentarz