krem z bobu z oliwą ziołową
Krem z bobu z oliwą ziołową
składniki na 6 porcji
-
1kg świeżego bobu
-
1 mała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1szt pora (tylko biała część)
-
300g obranych ziemniaków
-
1L bulionu warzywnego
-
100ml śmietanki 30%
-
sól
-
świeżo mielony biały pieprz
-
60g masła
-
60ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Bób blanszuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie przelej na sitku zimną wodą, kiedy odcieknie obierz z wierzchniej twardej skórki.
Cebulę, czosnek, ciemniaki pokrój w kostkę, pora w cienkie plastry, obsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Wlej bulion i śmietankę. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Wyłącz palnik pod zupą, kiedy delikatnie przestygnie dodaj bób a następnie zmiksuj na gładko, dopraw solą i białym pieprzem.
-
70ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
-
30ml soku z cytryny
-
10 listków lubczyku
-
10 listków bazylii
-
łyżeczka siekanego szczypiorku
-
szczypta soli morskiej
Do naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj zioła i sól, zmiksuj.
Zupę przelej do talerzy, wierzch skrop oliwą ziołową.
Jako dodatek świetnie sprawdzą się grzanki z chleba razowego z odrobiną tartego parmezanu.