krem z grzybów leśnych
Krem z grzybów leśnych
-
1kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kozaki, maślaki)
-
250g cebuli
-
5 ząbków czosnku
-
2 litry bulionu drobiowego lub vege
-
300ml śmietanki 30%
-
70g masła
-
listki świeżego tymianku
-
500g obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
200g kaszy gryczanej prażonej
-
tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
-
200g kwaśnej śmietany 18%
Grzyby dokładnie wyczyść, umyj i osusz, kilka ładnych borowików zostaw i pokrój na plasterki, po przesmażeniu na odrobinie masła użyj jako dekoracji.
Resztę grzybów pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj.
Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, lekko obsmaż, tak długo aż większość wody z grzybów odparuje, dodaj ziemniaki. Wlej bulion i śmietankę, gotuj około 30 minut na średnim ogniu,
Dodaj około łyżeczkę listków świeżego tymianku. Zmiksuj wszystko w blenderze barowym na gładką masę.
Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na środku talerza, wokoło nalej zupę, udekoruj kwaśną śmietaną, kilkoma kawałkami smażonych na maśle borowików i gałązką tymianku lub pietruszki