krem z pasternaku i jabłek

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Zupa z beskidzkich jabłek i pasternaku z orzechami brazylijskimi

Składniki na 10 porcji

- 600g jabłek (kwaskowych)

- 100g cebuli

- 30g masła

- 300g selera naciowego (obierz delikatnie z zewnętrznych włókien)

- 500g pasternaku

- 1,5l bulionu drobiowego gotowanego z wiązką ziół (rozmaryn,szałwia,natka pietruszki, liść laurowy)

- 300ml śmietanki 30%

- sól

- świeżo mielony pieprz

Dekoracja:

- 100g orzechów brazylijskich

- 300g gęstej śmietany 18%

- 500g porów pokrojonych w cienkie paski – usmażonych w głębokim tłuszczu.

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę łodygi selera.

Jabłka obierz i szybko pokrój, wrzuć do rondla z cebulą i selerem, dodaj obrany i pokrojony w kostkę pasternak, wlej śmietankę 30% i bulion – gotuj na wolnym ogniu aż pasternak będzie miękki. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw całość solą i pieprzem.

Orzechy lekko przesiekaj, zrumień na suchej patelni, śmietankę przelej do dyspensera (mała buteleczka z małym otworem).

Wlej zupę do dużych filiżanek, udekoruj wierzch kwaśną śmietaną, smażonym porem i całość posyp orzechami.

Komentarze

Napisz komentarz