krem z pasternaku i jabłek
Zupa z beskidzkich jabłek i pasternaku z orzechami brazylijskimi
Składniki na 10 porcji
- 600g jabłek (kwaskowych)
- 100g cebuli
- 30g masła
- 300g selera naciowego (obierz delikatnie z zewnętrznych włókien)
- 500g pasternaku
- 1,5l bulionu drobiowego gotowanego z wiązką ziół (rozmaryn,szałwia,natka pietruszki, liść laurowy)
- 300ml śmietanki 30%
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dekoracja:
- 100g orzechów brazylijskich
- 300g gęstej śmietany 18%
- 500g porów pokrojonych w cienkie paski – usmażonych w głębokim tłuszczu.
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę łodygi selera.
Jabłka obierz i szybko pokrój, wrzuć do rondla z cebulą i selerem, dodaj obrany i pokrojony w kostkę pasternak, wlej śmietankę 30% i bulion – gotuj na wolnym ogniu aż pasternak będzie miękki. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw całość solą i pieprzem.
Orzechy lekko przesiekaj, zrumień na suchej patelni, śmietankę przelej do dyspensera (mała buteleczka z małym otworem).
Wlej zupę do dużych filiżanek, udekoruj wierzch kwaśną śmietaną, smażonym porem i całość posyp orzechami.