krem z porów ze smażonymi rydzami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na 6 osób:

  • 500ml bulionu z kurczaka

  • 50g masła

  • 4 ząbki czosnku

  • 70g posiekanej białej cebuli

  • 250g pokrojonych w kostkę białych części porów

  • 50ml białego wytrawnego wina

  • 200g ugotowanych ziemniaków

  • 100ml śmietanki 30%

  • 200g krojonych w paski i smażonych na maśle świeżych rydzy

  • opcjonalnie grzanki

W garnku na maśle zeszklij pora, cebulę, czosnek, wlej wino i gotuj tak długo aż odparuje.

Wlej bulion, śmietankę i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ugotowane ziemniaki i całość zmiksuj w blenderze kielichowym ( zupa w tym rodzaju blenderze jest bardziej aksamitna)

Podawaj na wierzchu ze smażonymi rydzami

Komentarze

Napisz komentarz