królik duszony w śmietanie z borowikami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 1 tuszka królicza

  • sól

  • pieprz biały świeżo mielony

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • kilka listków szałwii (może być suszona)

  • 1szt cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 szt obranej marchwi

  • 1 szt obranej pietruszki korzeniowej

  • 100ml wytrawnego białego wina

  • 400ml bulionu drobiowego

  • 200ml śmietanki 30%

  • 200g mrożonych borowików ( w sezonie świeżych)

  • 50g masła

Królika umyj, osusz, podziel na części odcinając od kręgosłupa tylnie skoki, które przekrój na pół. Odetnij przednie kończyny wraz z żeberkami i comber który pozostał przekrój również na pół.

Mięso oprósz solą i białym pieprzem, obsmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Przełóż do naczynia żeliwnego lub rondla o grubym dnie, dodaj warzywa, szałwię, przyprawy, wlej wino i gotuj na szybkim ogniu aż całe odparuje. Kolejno wlej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny.

W tym czasie umyj i osusz grzyby, przesmaż je na złoty kolor na rozgrzanym maśle.

Po upływie 55 minut do królika wlej śmietankę, wyjmij mięso (powinno z łatwością odchodzić od kości) przecedź wywar przez gęste sito do rondla, gotuj do uzyskania konsystencji sosu,

Mięso przed podaniem zagrzej w gorącym sosie, podawaj na głębokim półmisku udekorowane smażonymi borowikami

Najlepiej smakuje z sałatką z buraków i kluskami śląskimi.

Komentarze

Napisz komentarz