Kubuś cieszyński

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na 5 osób:

  • 1kg ziemniaków dobrego gatunku z przeznaczeniem na placki

  • 150g cebuli

  • 250g słoniny świeżej lub boczku wędzonego

  • 2 jaja

  • 5 łyżek kaszy manny

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • majeranek suszony

Słoninę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoty kolor

Ziemniaki, cebulę obierz i zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych.

Odlej nadmiar wody z przetartych ziemniaków i cebuli, wbij jaja, dodaj słoninę ( zostaw część tłuszczu do wysmarowania formy).

Masę dopraw solą ,pieprzem, odrobiną roztartego w dłoni majeranku.

Przełóż ciasto ziemniaczane do formy wysmarowanej tłuszczem ze smażenia słoniny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.

Po upieczeniu podawaj jako danie samodzielne z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięs duszonych w sosie.

Informacja:

  • formą idealną będzie tzw keksówka

Komentarze

Napisz komentarz