Kubuś cieszyński
składniki na 5 osób:
-
1kg ziemniaków dobrego gatunku z przeznaczeniem na placki
-
150g cebuli
-
250g słoniny świeżej lub boczku wędzonego
-
2 jaja
-
5 łyżek kaszy manny
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
majeranek suszony
Słoninę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoty kolor
Ziemniaki, cebulę obierz i zetrzyj na tarce do placków ziemniaczanych.
Odlej nadmiar wody z przetartych ziemniaków i cebuli, wbij jaja, dodaj słoninę ( zostaw część tłuszczu do wysmarowania formy).
Masę dopraw solą ,pieprzem, odrobiną roztartego w dłoni majeranku.
Przełóż ciasto ziemniaczane do formy wysmarowanej tłuszczem ze smażenia słoniny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.
Po upieczeniu podawaj jako danie samodzielne z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięs duszonych w sosie.
Informacja:
-
formą idealną będzie tzw keksówka