łosoś marynowany w soli i cukrze

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Pyszny marynowany łosoś

Składniki:

- 600g filetu z łososia ze skórą

- 2 kopiaste łyżki drobnego cukru

- 1 i ½ łyżki soli różowej (himalajska)

- liść laurowy

- 1 łyżka ziaren pieprzu

- ½ pęczka kopru

- 1szt pokrojonej w plastry limonki

Do tego przepisu potrzebujesz:

  • moździerz z wysokimi brzegami

  • porcelanowy, wysoki półmisek (najlepiej prostokątny)

  • długi, ostry nóż z przeznaczeniem do krojenia łososia

  • deskę, tace kamienną lub porcelanę do serwowania

  • folię spożywczą

Połowę kopru drobno posiekać, włożyć do moździerza, dodać cukier, sól, liść laurowy, pieprz i wszystko dobrze ugnieść, powinna powstać jednolita, sucha masa.

Świeży filet łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy dokładnie masą koperkowo-solną.

Obkładamy plastrami limonki. Przekładamy do naczynia, które owijamy szczelnie folią, marynujemy trzy dni, każdego dnia odlewając zbierającą się na dnie naczynia wodę.

Rybę przed podaniem wyjmujemy na papierowy ręcznik, dokładnie zeskrobujemy masę konserwującą. Zdejmujemy skórę.

Drugą połowę kopru siekamy bardzo drobno. Obtaczamy w nim spodnią stronę ryby.

Łososia kroimy na bardzo cienkie plastry, podajemy z ulubionym zimnym sosem (czosnkowy, ziołowy, koperkowy, musztardowy, tatarski)

Danie to ma swój rodowód w Szwecji, jest obecnie jedną z bardziej rozpoznawalnych przystawek w restauracjach na Świecie.

Komentarze

Napisz komentarz