Magdalenki
Składniki na około 28szt
- 125g masła
- 130g cukru
- 1 laska waniliowa
- 150g mąki
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja (o temperaturze pokojowej)
Nagrzej piekarnik do 180C.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj całe jaja, sól, proszek do pieczenia, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Specjalne foremki do magdalenek (ja użyłem sylikonowych) wysmaruj masłem. Do zagłębień wlej ciasto, tak aby pokrywało ok 80% objętości foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut. Ciasteczka wyjmuj na metalową kratkę (możesz użyć tej w piekarnika), podawaj kiedy wystygną.
We Francji w miejscowości Illiers-Combray, ciasteczka te są najpopularniejszym produktem turystycznym.. Autorstwo tych małych muszlowatych ciasteczek nie jest jednoznacznie ustalone, jedna z legend mówi, iż autorką jest niejaka Madeleine Paulmier, która to w XVIII w była kucharką króla Polski Stanisława Leszczyńskiego, przebywającego we Francji i to on podobno nauczył ja piec te ciastka....