Magdalenki

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na około 28szt

  • 125g masła
  • 130g cukru
  • 1 laska waniliowa
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja (o temperaturze pokojowej)


Nagrzej piekarnik do 180C.

Masło utrzyj z cukrem, dodaj całe jaja, sól, proszek do pieczenia, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Specjalne foremki do magdalenek (ja użyłem sylikonowych) wysmaruj masłem. Do zagłębień wlej ciasto, tak aby pokrywało ok 80% objętości foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut. Ciasteczka wyjmuj na metalową kratkę (możesz użyć tej w piekarnika), podawaj kiedy wystygną.

We Francji w miejscowości Illiers-Combray, ciasteczka te są najpopularniejszym produktem turystycznym.. Autorstwo tych małych muszlowatych ciasteczek nie jest jednoznacznie ustalone, jedna z legend mówi, iż autorką jest niejaka Madeleine Paulmier, która to w XVIII w była kucharką króla Polski Stanisława Leszczyńskiego, przebywającego we Francji i to on podobno nauczył ja piec te ciastka....

Komentarze

Napisz komentarz