Makaron chow mein z kurczakiem kukurydzianym i warzywami
Składniki dla 4 osób
- 200g makaronu chow mein
- 1/3 pora (tylko biała część)
- 300g filetu z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 100g grzybów shimeji
- 1 łyżka startego na drobnej tarce imbiru
- świeżo mielony pieprz
- szczypta brązowego cukru
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 5 łyżek bulionu drobiowego
- 3 łyżeczki oleju z sezamu
- 30g młodych liści groszku
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Makaron włóż do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 7-8 minut, przepłucz zimną wodą.
Rozgrzej bardzo mocno woka lub rondel o grubym dnie i wysokich bokach. Wlej olej rzepakowy, dodaj starty imbir i drobno siekany czosnek, smaż ok 20 sekund, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, smaż kolejne 2-3 minuty, dodaj pokrojonego w paski pora i paprykę, dodaj dokładnie przepłukane grzyby, smaż 3-4 minuty.
Dodaj posiekaną papryczkę chilli, olej sezamowy, sos sojowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj makaron, wymieszaj podgrzej, na koniec dodaj młode liście groszku i podawaj natychmiast.