Makaron chow mein z kurczakiem kukurydzianym i warzywami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 200g makaronu chow mein
  • 1/3 pora (tylko biała część)
  • 300g filetu z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g grzybów shimeji
  • 1 łyżka startego na drobnej tarce imbiru
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta brązowego cukru
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki oleju z sezamu
  • 30g młodych liści groszku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Makaron włóż do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 7-8 minut, przepłucz zimną wodą.
Rozgrzej bardzo mocno woka lub rondel o grubym dnie i wysokich bokach. Wlej olej rzepakowy, dodaj starty imbir i drobno siekany czosnek, smaż ok 20 sekund, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, smaż kolejne 2-3 minuty, dodaj pokrojonego w paski pora i paprykę, dodaj dokładnie przepłukane grzyby, smaż 3-4 minuty.
Dodaj posiekaną papryczkę chilli, olej sezamowy, sos sojowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj makaron, wymieszaj podgrzej, na koniec dodaj młode liście groszku i podawaj natychmiast.

Komentarze

Napisz komentarz