Makaron z pesto

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki: dla 4 osób (solidne porcje)

  • 800g makaronu w ulubiony m kształcie
  • 200g rukoli
  • 50g bazylii
  • kilka gałązek lubczyku
  • garść młodych liści szpinaku
  • 100ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 50g łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu
  • dodatkowa porcja parmezanu do wykończenia potrawy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Bazylię, rukolę, lubczyk i szpinak dokładnie umyj o osusz, przełóż do blendera , dodaj słonecznik, parmezan, olej, oliwę z oliwek i czosnek, wszystko zmiksuj.

Masa nie musi być bardzo gładka, raczej zaleca się aby były wyczuwalne ziarna słonecznika.

Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem.

W osolonym wrzątku ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź, zostawiając odrobinę wody, do gorącego makaronu dodaj sos, zamieszaj, posyp tartym parmezanem i podawaj natychmiast.  

Komentarze

Napisz komentarz