Makaron z pesto
Składniki: dla 4 osób (solidne porcje)
- 800g makaronu w ulubiony m kształcie
- 200g rukoli
- 50g bazylii
- kilka gałązek lubczyku
- garść młodych liści szpinaku
- 100ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 50ml oliwy z oliwek
- 50g łuskanego słonecznika
- 2 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu
- dodatkowa porcja parmezanu do wykończenia potrawy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Bazylię, rukolę, lubczyk i szpinak dokładnie umyj o osusz, przełóż do blendera , dodaj słonecznik, parmezan, olej, oliwę z oliwek i czosnek, wszystko zmiksuj.
Masa nie musi być bardzo gładka, raczej zaleca się aby były wyczuwalne ziarna słonecznika.
Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem.
W osolonym wrzątku ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź, zostawiając odrobinę wody, do gorącego makaronu dodaj sos, zamieszaj, posyp tartym parmezanem i podawaj natychmiast.