Makrela z pieca z jarmużem
Składniki dla 3 osób
- 3szt makreli świeżej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- cytryna
- natka pietruszki
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 50g masła
- 50ml oleju rzepakowego
- 2 pęczki lub paczki jarmużu
- 50g masła
- 70g drobno posiekanej białej cebuli
- 3 siekane ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
Ryby umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 180C
Ułóż ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem, do środka włóż dodatkowo roztarty czosnek (wysmaruj) cebulę krojoną w piórka, natkę pietruszki i kawałek masła
Z zewnątrz zrób nacięcia w które powkładaj cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki. Dodatkowo ryby skrop olejem rzepakowym. Piecz ok 18 minut
W tym czasie umyj jarmuż, osusz, oberwij liście od łodyg. Rozpuść w garnku o wysokich brzegach masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i smaż do momentu aż warzywo nie zmięknie. Dopraw wolą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rada, jeśli jarmuż jest za suchy, można dodać parę łyżek bulionu lub wody.