moczka wigilijna

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki: (dla większej rodziny)

  • 3 litry wody

  • 1 litr soku z czarnych porzeczek

  • 160g niesiarkowych moreli suszonych

  • 300g niesiarkowych suszonych śliwek

  • 250g niesiarkowych rodzynek

  • 250g suszonych jabłek

  • 250g obranych migdałów

  • 250g obranych orzechów laskowych

  • 100g suszonych fig

  • 450g mrożonych wiśni drylowanych

  • 250g pierniczków toruńskich, bez dodatków, bez lukru

  • łyżeczka przyprawy piernikowej

  • 1 laska waniliowa

Do sporego garnka o grubym dnie wlewamy sok i wodę, dodajemy jabłka suszone, gotujemy ja 10 minut, dodajemy orzechy laskowe i migdały oraz figi, gotujemy kolejne 10 minut.

Kolejno dodajemy rozkrojoną laskę waniliową, rodzynki, lekko pokrojone morele i śliwki. Dodajemy również wiśnie. Zagotowujemy.

Piernika łamiemy i namaczamy go w gorącym wywarze, kiedy będzie miękki miksujemy blenderem na gładką masę, którą wlewamy do gotującej się moczki.

Piernik natychmiast zagęszcza potrawę, garnek odstawiamy z palnika, moczkę doprawiamy do smaku przyprawą korzenną i jeśli lubimy bardziej słodkie desery to dodajmy miód lub cukier.

Potrawę schładzamy (świetnie nadaje się do tego celu balkon :) ). Podajemy po raz pierwszy jako deser po kolacji wigilijnej, później już kiedy tylko przyjdzie nam ochota.

Komentarze

Napisz komentarz