Mule w pomidorach
Składniki na 2 porcje
- 1kg muli (świeże nie otwarte, przechowywane w lodzie)
- umyj zimną wodą, oczyść i odrzuć te które są otwarte.
- 500g pomidorów malinowych
- 100g cebuli
- 50g czosnku
- garść liści bazylii
- kilka listków lubczyku
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
Pomidory sparz i zdejmij skórkę, pokrój w cząstki. Cebulę i czosnek obierz i lekko przesiekaj.
W głębokim garnku (są takie specjalne do muli – ale to nie konieczność) rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory. Duś ok 20 minut pod przykryciem, lekko zmiksuj, dodaj drobno siekaną bazylię, sok z cytryny, sól, pieprz. Wrzuć mule gotuj pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, często mieszaj. Trwa to około 5 minut.
Mule podawaj w głębokich naczyniach, udekoruj pomidorkami koktajlowymi i listkami lubczyku.
Pamiętaj, te które nie otworzyły się podczas gotowania nie nadają się do spożycia.
Doskonałym dodatkiem są schłodzone białe wino i chrupiąca bagietka.
Uwaga!! jeśli po duszeniu pomidorów sos wydaje się za gęsty dodaj odrobinę białego wina.