naleśnik pieczony z malinami - clafoutis

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

5-6 porcji

  • 300g świeżych malin ( można użyć również innych owoców jak krojone truskawki, borówki..)

  • 3 całe jaja w temperaturze pokojowej

  • 2 żółtka również w temperaturze pokojowej

  • 140g przesianej mąki tortowej

  • szczypta soli

  • 70g roztopionego masła ( przestudzonego )

  • 300ml letniego mleka

  • 1 laska waniliowa

  • masło do wysmarowania formy

  • mąka do wysypania formy

Formę do pieczenia ciast nasmaruj masłem i obsyp mąką.

Piekarnik nagrzej do 170C

Jaja ubij na puszystą pianę z cukrem, następnie dodaj masło, sól, małymi porcjami ciągle mieszając mąkę. Wanilię przekrój na wzdłuż, wydrap miąższ i przełóż do masy.

Powoli mieszając wlewaj cienką stróżką mleko.

Masę przelej do formy, wierzch posyp malinami ( lekko zatoną )

Piecz w systemie góra/dół przez około 45 minut,

Naleśnik jest gotowy kiedy patyczek wbity i wyjęty jest suchy.

Podawaj posypane cukrem pudrem

Komentarze

Napisz komentarz