naleśnik pieczony z malinami - clafoutis
5-6 porcji
-
300g świeżych malin ( można użyć również innych owoców jak krojone truskawki, borówki..)
-
3 całe jaja w temperaturze pokojowej
-
2 żółtka również w temperaturze pokojowej
-
140g przesianej mąki tortowej
-
szczypta soli
-
70g roztopionego masła ( przestudzonego )
-
300ml letniego mleka
-
1 laska waniliowa
-
masło do wysmarowania formy
-
mąka do wysypania formy
Formę do pieczenia ciast nasmaruj masłem i obsyp mąką.
Piekarnik nagrzej do 170C
Jaja ubij na puszystą pianę z cukrem, następnie dodaj masło, sól, małymi porcjami ciągle mieszając mąkę. Wanilię przekrój na wzdłuż, wydrap miąższ i przełóż do masy.
Powoli mieszając wlewaj cienką stróżką mleko.
Masę przelej do formy, wierzch posyp malinami ( lekko zatoną )
Piecz w systemie góra/dół przez około 45 minut,
Naleśnik jest gotowy kiedy patyczek wbity i wyjęty jest suchy.
Podawaj posypane cukrem pudrem