Nie Tylko Świąteczna Jagnięcina

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki (ok 4-5 osób)

  • 1 szt udźca jagnięcego o wadze ok 2 – 2,5kg


nadzienie:

  • garść liści mięty
  • 5 filetów anchois
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


pozostałe składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 4 jabłka
  • 1L cydru
  • kilka liści laurowych
  • kilka gałązek rozmarynu


Mięso ogrzej do temperatury pokojowej. Składniki „nadzienia” pokrój drobno lub rozetrzyj w moździerzu. Z mięsa usuń nadmiar błon i tłuszczu, ostrym, cienkim nożem zrób kilkanaście nacięć w które wepchnij pastę z anchois, mięty i czosnku.

Mięso dodatkowo natrzyj solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na około 6 godzin.

Mięso wyjmij na godzinę przed pieczeniem, aby ponownie nabrało pokojowej temperatury.

Piekarnik nagrzej do 160C. Udziec umieść w garnku zwanym „gęsiarką”, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, zgniecionym lecz nie obranym czosnkiem, gałązkami rozmarynu i kilkoma liśćmi ziela angielskiego.

Wstaw mięso do piekarnika na 30 minut bez przykrycia, tak aby ładnie się zrumieniło, a nadmiar tłuszczu się wytopił. Następnie wlej cydr i przykryj mięso, piecz jeszcze 1h/40minut 

Komentarze

Napisz komentarz