Pasztet Z Dzika
Składniki
(można użyć połowy składników)
- 3kg łopatki z dzika
- 1kg podgardla z dzika lub wieprzowego
- 3 marchewki
- 3 pietruszki korzeniowe
- 1 seler
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 10 jagód jałowca
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
Mięso umyj, pokrój na kilka mniejszych kawałków, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
Gotuj na średnik ogniu 40 minut. Po tym czasie dodaj obrane warzywa, oraz przyprawy.
Gotuj na wolnym ogniu, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie, potrwa to około 2 godzin.
- 0,7kg wątróbki drobiowej
- 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 6 jaj
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 3szt czerstwej białej bułki
- masło do wysmarowania foremek
- bułka tarta do wysypania foremek
Mięso i warzywa wyjmij aby przestygły. W pozostałym wywarze namocz bułki.
Zmiel warzywa, bułki, wątróbkę, mięso w maszynce do mielenia czterokrotnie (jest to konieczne aby otrzymać pasztet o gładkiej konsystencji)
Do masy dodaj jaja, gałkę, dokładnie wymieszaj, jeśli to konieczne dodaj sól oraz pieprz.
UWAGA: aby pasztet nie wyszedł suchym jego konsystencja przed pieczeniem powinna być dość luźna, jeśli nasza jest za sucha należy dodać wywaru z gotowania mięsa.