Piegusek - przepis podstawowy

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki blacha GN 1/2

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej

  • 250ml mleka

  • 250g masła

  • 300g mąki tortowej

  • 250g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

  • 50g migdałów w płatkach

W rondlu rozpuszczamy masło w mleku - tylko do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawiamy na bok.

Oddzielamy białka od żółtek.

Ucieramy żółtka z cukrem aż do otrzymania lekko puszystej, jasnej masy.

Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.

Wlewamy mleko z rozpuszczony masłem, cienką strużką cały czas mieszając.

Białka ubijamy na sztywną pianę, którą po trochu dodajemy do masy, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką

Formę, o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia

Przełożyć ciasto do formy, posypujemy obficie płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C, po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 180C.

Pieczemy jeszcze ok. 25 minut.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy stan upieczenia metodą tzw "suchego patyczka"

Jeżeli wierzch ciasta zdążył się zbrązowieć, przykrywamy je folią aluminiową.

Komentarze

Napisz komentarz