Polędwica wołowa z warzywami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na 4 porcje

  • 200g makaronu ryżowego

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chilli

  • 1/2 pęczka zielonej cebulki

  • 1 mała szalotka

  • 400g polędwicy wołowej

  • 2 jaja

  • 200g groszku cukrowego

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 8 łyżek sosu rybnego

  • 3 łyżki pasty tamaryndowej

  • sok z jednej limonki

  • łyżka oleju z orzechów arachidowych

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni.

Zagotuj w garnku osoloną wodę,do gotowania makaronu

Groszek cukrowy umyj, blanszuj we wrzątku 2 minuty, przelej zimną wodą.

Polędwicę wołową pokrój w cienkie małe kawałki. Szalotkę, czosnek, chilli i dymkę drobno pokrój.

Woka lub głęboki rondel rozgrzej bardzo mocno, wlej olej, dodaj czosnek, cebulę i chilli, po minucie dodaj mięso, obsmaż aż zbrązowieje a nadmiar płynów odparuje.

W tym czasie wrzuć do wrzątku makaron, gotuj około 3 minut (czas gotowania zapisany jest na opakowaniu)

Wlej sos rybny, sok z limonki, dodaj pastę tamaryndową. Dodaj dymkę i groszek cukrowy. Całość dopraw solą i pieprzem.

Makaron przelej przez sito i dodaj do mięsa, wbij dwa jaja, energicznie wymieszaj i podawaj posypane prażonymi orzechami ziemnymi.

Komentarze

Napisz komentarz