Polędwica wołowa z warzywami
Składniki na 4 porcje
-
200g makaronu ryżowego
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
4 ząbki czosnku
-
2 papryczki chilli
-
1/2 pęczka zielonej cebulki
-
1 mała szalotka
-
400g polędwicy wołowej
-
2 jaja
-
200g groszku cukrowego
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
8 łyżek sosu rybnego
-
3 łyżki pasty tamaryndowej
-
sok z jednej limonki
-
łyżka oleju z orzechów arachidowych
-
3 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni.
Zagotuj w garnku osoloną wodę,do gotowania makaronu
Groszek cukrowy umyj, blanszuj we wrzątku 2 minuty, przelej zimną wodą.
Polędwicę wołową pokrój w cienkie małe kawałki. Szalotkę, czosnek, chilli i dymkę drobno pokrój.
Woka lub głęboki rondel rozgrzej bardzo mocno, wlej olej, dodaj czosnek, cebulę i chilli, po minucie dodaj mięso, obsmaż aż zbrązowieje a nadmiar płynów odparuje.
W tym czasie wrzuć do wrzątku makaron, gotuj około 3 minut (czas gotowania zapisany jest na opakowaniu)
Wlej sos rybny, sok z limonki, dodaj pastę tamaryndową. Dodaj dymkę i groszek cukrowy. Całość dopraw solą i pieprzem.
Makaron przelej przez sito i dodaj do mięsa, wbij dwa jaja, energicznie wymieszaj i podawaj posypane prażonymi orzechami ziemnymi.