Powidła

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki

  • 4,5kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 200g cukru z prawdziwą wanilią

Sprzęt

  • garnek o grubym dnie
  • drewniana łyżka
  • 8 słoiczków (0,3l) każdy – wymytych i wyparzonych
  • 8 zakrętek

Sposób wykonania:

  1. Śliwki umyj i przełóż do garnka, wlej ok 1/2 szklanki wody, gotuj na wolnym ogniu ok 5 godzin, niemal ciągle mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia się powideł.
  2. Skosztuj powideł jeśli są mało słodkie dodaj cukier, gotuj następnie kolejne 30 minut.
  3. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę cynamonu.
  4. Przełóż gorące powidła do słoików, zakręć i obróć do góry dnem do wystygnięcia.
  5. Przechowuj w zacienionym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż pokojowa.

Komentarze

Napisz komentarz