Przyprawa Piernikowa
Składniki mielone:
- 8g imbiru
- 40g cynamonu
- 8g gałki muszkatołowej
- Składniki do zmielenia:
- 10g goździków
- 1g kardamonu (same ziarna)
- 5g ziaren kolendry
- 10g ziela angielskiego
- 2g pieprzu w ziarnach
Dobrej jakości przyprawa piernikowa to sekret bożonarodzeniowych wypieków, jednak te kupne niemal wszystkie zawierają masę tzw „wypełniaczy” – głownie mąkę a samych przypraw korzennych jest nie wiele. Dlatego warto zadać sobie odrobinę trudu i samemu przygotować tę przyprawę, a przy okazji po Państwa domu czy mieszkaniu rozniesie się wspaniały świąteczny zapach.
Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki mielone.
Na patelnię teflonową wsypujemy goździki, wyłuskane ziarenka kardamonu, kolendrę, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Podgrzewamy do momentu aż z patelni zacznie wydobywać się intensywny aromat (2-3 minuty). Następnie zawartość patelni wsypujemy do domowego młynka do kawy i miksujemy, tak długo aż powstanie jednolity proszek.
Na koniec przesiewamy jeszcze zawartość młynka przez drobne sitko i łączymy z pozostałymi składnikami.
Przechowujemy szczelnie zamknięte.