Ravioli z jarmużem i rybą wędzoną

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na ok 30szt

Farsz:

  • 400g jarmużu
  • 100g cebuli
  • 30g czosnku
  • 80g masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 250g wędzonego filetu trewala
  • CIASTO
  • 300g mąki "0"
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 6 łyżek letniej wody

Inne:

  • mąka do podsypywania
  • sól do gotowania


Listki jarmużu oderwij od łodyg i lekko przesiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo uczyń z czosnkiem.
W rondlu rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę wraz z czosnkiem posiekane listki jarmużu, obsmażaj około 4 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Rybę porozrywaj na małe kawałki, wymieszaj z przestudzonym jarmużem.
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dzieży miksera, dodaj jaja i mąkę, wymieszaj oraz dokładnie wyrabiaj, tak aby wtłoczyć jak największą ilość powietrza w ciasto.
Ciasto na makaron jest dość ciężkim ciastem, dlatego przydaje się do tego mikser z końcówką zwaną hakiem.
Ciasto przedziel na pół, każdą z połówek cienko rozwałkuj na oprószonej stolnicy lub blacie, na jednej układaj w równych odstępach farsz. Drugą częścią ciasta przykryj tę połowę na której jest farsz. Wykrawaj koła, które dokładnie pozlepiaj.
Gotuj ravioli od razu w osolonym wrzątku około 3-4 minut.
Jako dodatek zastosowałem emulsję cytrynowo-maślaną z ziołami i czosnkiem, ale można podać ravioli z innym ulubionym sosem.

Komentarze

Napisz komentarz