Risotto z grzybami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dl 4 osób:

  • 300g ryżu do risotto
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 70g cebuli szalotki, drobno posiekanej
  • 150ml białego wina
  • bulion drobiowy
  • 200g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 200g cukinii, pozbawionej pestek i pokrojonej w drobną kostkę
  • 200g rydzów (można użyć również kurek lub borowików)
  • 100g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
  • świeżo mielony pieprz
  • 50g masła


W rondu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wsyp ryż, wymieszaj z oliwą, kiedy zacznie tracić biały kolor, dodaj szalotkę, dalej obsmażaj 2-3 minuty, wlej wino, kiedy odparuje wlej bulion (tylko tyle aby pokrył całość ryżu), zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i mieszaj co jakiś czas.
W tym czasie umyj i oczyść rydze, zblanszuj w osolonym wrzątku (przez 4 minuty), odcedź i przelej grzyby zimą wodą.
Jeśli ryż wchłoną bulion, dodaj ponownie bulion, jednak teraz już o połowę mniej, dodaj cukinię, rydze, groszek i połowę sera feta. Gotuj dalej na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, dodawaj bulion aż do momentu kiedy ryż się rozklei. Dodaj masło, które nada potrawie połysku dopraw całość świeżym pieprzem. Dobre risotto powinno mieć luźną konsystencję.
Wykładaj risotto na głęboki talerz lub takie służące do podawania pasty, posyp drugą połową sera feta i podawaj z lampką białego wytrawnego wina.

Komentarze

Napisz komentarz