Rolada wołowa z grzybami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Roladki wołowe z farszem z podgrzybków, w sosie własnym z krokietem z ziemniaków i kaszy gryczanej.

Składniki na 4 porcje

  • 500g mięsa wołowego tzw „na rolady”

  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • (1/4 pora, 1/2 cebuli, 1/2 pietruszki korzeń, gałązka rozmarynu)

  • świeżo mielony pieprz

  • sól

  • 200g świeżych podgrzybków (można użyć również mrożonych)

  • 40g masła

  • 200g obranej i pokrojonej w słupki marchwi

  • łyżka siekanej natki pietruszki

  • 200g pokrojonych w paski ogórków kiszonych

  • 2 ząbki czosnku.

  • 500g ugotowanych ziemniaków

  • 250g ugotowanej kaszy gryczanej

  • 2 jajka

  • łyżka bułki tartej

  • łyżka mąki pszennej

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • łyżeczka świeżych listków tymianku

  • olej do smażenia

Podgrzybki umyj, osusz, pokrój w plastry, które obsmaż na 40g masła, dodaj marchew, natkę pietruszki, ogórki kiszone, posiekany drobno czosnek i dopraw całość solą i pieprzem.

Mięso umyj, osusz i pokrój na równe (4-5) kawałki, które kolejno rozklep na możliwie cienkie plastry.

Rozklepane mięso posmaruj musztardą, na każdy plaster nałóż równą ilość farszu, zawiń boki do środka a następnie dłuższy bok do środka formując rulon.

Roladki owiń bawełnianą nitką do pieczenia mięs. W rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju, obsmaż mięso z każdej ze stron na brązowy kolor, dodaj pokrojone w kostkę, por, pietruszkę korzeniową, oraz cebulę i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmaż i całość podlej do około połowy objętości wodą lub bulionem.

Rondel przykryj i duś mięso do miękkości (około 1,5h)

W tym czasie przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę, dodaj jajko, kaszę, tymianek i mąkę, oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj krokieciki, które obtocz następnie w bułce tartej.

Krokiety kładź na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor z każdej strony.

Roladki wyjmij z rondla, powstały sos przecedź przez sito, przelej z powrotem do rondla i zredukuj do konsystencji sosu, włóż ponownie roladki.

Na talerzu ułóż krokieciki, roladki i polej sosem.

Jako dodatek świetnie nada się smażona kiszona kapusta lub blanszowane borowiki.

Komentarze

Napisz komentarz