Rolada z indyka w sosie smardzowym

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 600g filetu z indyka

  • sól

  • świeżo mielony pieprz czarny

  • 50g łuskanych, lekko prażonych pistacji

  • łyżka siekanej bazylii

  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego

  • przyprawa do drobiu – polecamy przyprawę naturalną do kurczaka pieczonego marki Kuchnia Moja Pasja (link do sklepu)

  • 25g suszonych smardzy lub innych grzybów

  • 50g drobno posiekanej szalotki

  • 2 siekane ząbki czosnku

  • 50ml białego wina

  • 200ml bulionu drobiowego

  • 100ml śmietanki 30%

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

Mięso:

Indyczy filet pokrój w poprzek włókien 4 x 120g, resztę mięsa zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz, posiekane pistacje.

Kawałki mięsa rozklep na każdym ułóż farsz i cienki plaster boczku. Zwiń jak klasyczną roladę śląską, dopraw z wierzchu przyprawą do drobiu.

Owiń w folię aluminiową i piecz przez 25 minut w temperaturze 180C

Sos:

Smardze zawierają w sobie bardzo dużą ilość piasku , należy je najpierw dokładnie wymyć, następnie namoczyć ( wystarczy 20 minut) w letniej wodzie, grzyby wyjąc drobno pokroić.

Wodę w której się moczyły zachować.

Szalotkę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle dodać grzyby, chwilę smażyć, wlać wino, kiedy odparuje wlać bulion i śmietankę - oraz połowę wody z moczenia grzybów ( uważając aby nie dostał się do sosu osad zawierający piasek).

Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż sos nie będzie za rzadki ani za gęsty - doprawić solą i pieprzem.

Jako dodatki doskonale sprawdzą się:

ziemniaki pure z odrobina musztardy ziarnistej i karmelizowane miodem buraki

Komentarze

Napisz komentarz