Rolada z indyka w sosie smardzowym
Składniki dla 4 osób
-
600g filetu z indyka
-
sól
-
świeżo mielony pieprz czarny
-
50g łuskanych, lekko prażonych pistacji
-
łyżka siekanej bazylii
-
4 cienkie plastry boczku wędzonego
-
przyprawa do drobiu – polecamy przyprawę naturalną do kurczaka pieczonego marki Kuchnia Moja Pasja (link do sklepu)
-
25g suszonych smardzy lub innych grzybów
-
50g drobno posiekanej szalotki
-
2 siekane ząbki czosnku
-
50ml białego wina
-
200ml bulionu drobiowego
-
100ml śmietanki 30%
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
Mięso:
Indyczy filet pokrój w poprzek włókien 4 x 120g, resztę mięsa zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz, posiekane pistacje.
Kawałki mięsa rozklep na każdym ułóż farsz i cienki plaster boczku. Zwiń jak klasyczną roladę śląską, dopraw z wierzchu przyprawą do drobiu.
Owiń w folię aluminiową i piecz przez 25 minut w temperaturze 180C
Sos:
Smardze zawierają w sobie bardzo dużą ilość piasku , należy je najpierw dokładnie wymyć, następnie namoczyć ( wystarczy 20 minut) w letniej wodzie, grzyby wyjąc drobno pokroić.
Wodę w której się moczyły zachować.
Szalotkę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle dodać grzyby, chwilę smażyć, wlać wino, kiedy odparuje wlać bulion i śmietankę - oraz połowę wody z moczenia grzybów ( uważając aby nie dostał się do sosu osad zawierający piasek).
Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż sos nie będzie za rzadki ani za gęsty - doprawić solą i pieprzem.
Jako dodatki doskonale sprawdzą się:
ziemniaki pure z odrobina musztardy ziarnistej i karmelizowane miodem buraki