Rustykalna sałatka z soczewicy i łososia

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 500g filetu z łososia ze skórą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • suszony estragon
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 400g soczewicy czarnej zwanej belugą
  • sól
  • 200g marchwi (obierz i pokrój w kostkę)
  • 4szt cebuli dymki
  • 50g suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 300g pomidorów koktajlowych na gałązkach
  • 1szt małej sałaty rzymskiej
  • cukier
  • ocet balsamiczny
  • musztarda sarepska


Rozgrzej piekarnik do 200C, przygotuj dwa naczynia żaroodporne.
Łososia dopraw solą pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem, ułóż w naczyniu żaroodpornym skóra ku górze. Cebule dymkę (bez zielonych części) przekrój wzdłuż na połówki, które ułóż w tym samym naczyniu co łososia, całość natrzyj olejem w którym były pomidory suszone.
W drugim naczyniu żaroodpornym ułóż gałązki pomidorów i pokrojoną na 4 ćwiartki sałatę, całość oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Łososia wraz z cebulą włóż do piekarnika, po 10 minutach włóż również pomidory z sałatą. Piecz jeszcze 15 minut.
W garnku w osolonym wrzątku ugotuj belugę (ok 20 minut), na ostatnie 8 minut wrzuć pokrojoną marchew. Odcedź i lekko przelej zimną wodą (nie powinna całkowicie ostygnąć)
Łyżkę musztardy wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi, posiekaną zieloną częścią dymki, dodaj 3 łyżki octu balsamicznego, szczyptę cukru, sól, pieprz i 4 łyżki oliwy z oliwek.
Do tak przygotowanego sosu dodaj soczewicę. Wymieszaj i przełóż na półmisek lub talerz.
Wyjmij rybę z piekarnika, zdejmij skórę, oprósz dodatkowo solą.
Na soczewicy układaj, pieczone pomidory, sałatę, cebulkę i kawałki łososia.

Komentarze

Napisz komentarz