ryba w occie
Składniki:
Zalewa
-
250g cukru
-
1,5L wody
-
2 łyżki soli
-
mała garść ziela angielskiego
-
kilka liści laurowych
-
4 cebule,obrane i pokrojone w krążki
-
1,5kg filetu z dorsza lub innej ulubionej ryby zarówno słoskowodnej jak i morskiej
-
mąka pszenna
-
10szt jajek
-
olej do smażenia
Składniki zalewy włożyć do garnka, zagotować, gotować na małym ogniu 10minut. Przestudzić.
Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i znów w mące.
Obsmażyć na lekko brązowy kolor na oleju, nastęonie przełożyc rybę do nacztnia i zalać zalewą.
Marynować 1-2 dni w lodówce. Można również włożyć ryby z zalewą włożyć do słoików i zapasteryzować.