Sałatka szparagowa ze smażonym rostbefem

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 2 steki z rostbefu, antrykotu lub z polędwicy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • garść świeżej rukoli
  • pęczek szparagów zielonych.
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżka pokrojonego w drobną kostkę ogórka

Sos:

  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Steki wyjmij na 30 minut przed smażeniem z lodówki.
Umyj rukolę, szparagi, pomidorki..., wymieszaj składniki sosu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końce, jeśli to konieczne to lekko obierz ok 2-3 cm od twardszej końcówki.
Rozgrzej patelnię grillową, pędzelkiem rozsmaruj niewielką ilość oleju na powierzchni steków, smaż z każdej strony 4 minut, po czym przełóż mięso w ciepłe miejsce aby „odpoczęło” Dopiero po tym czasie oprósz mięso solą oraz pieprzem.
Na patelni po stekach ułóż szparagi i połówki pomidorów, grilluj aż nabiorą lekko brązowego koloru.
Na talerzu układaj szparagi, pomidorki, rukolę, pokrojone w plastry steki, całość dopraw sosem i posyp krojonym ogórkiem.

Komentarze

Napisz komentarz