Sałatka szparagowa ze smażonym rostbefem
Składniki dla 4 osób
- 2 steki z rostbefu, antrykotu lub z polędwicy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- garść świeżej rukoli
- pęczek szparagów zielonych.
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 10 pomidorków koktajlowych
- łyżka pokrojonego w drobną kostkę ogórka
Sos:
- łyżka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki octu balsamicznego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Steki wyjmij na 30 minut przed smażeniem z lodówki.
Umyj rukolę, szparagi, pomidorki..., wymieszaj składniki sosu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końce, jeśli to konieczne to lekko obierz ok 2-3 cm od twardszej końcówki.
Rozgrzej patelnię grillową, pędzelkiem rozsmaruj niewielką ilość oleju na powierzchni steków, smaż z każdej strony 4 minut, po czym przełóż mięso w ciepłe miejsce aby „odpoczęło” Dopiero po tym czasie oprósz mięso solą oraz pieprzem.
Na patelni po stekach ułóż szparagi i połówki pomidorów, grilluj aż nabiorą lekko brązowego koloru.
Na talerzu układaj szparagi, pomidorki, rukolę, pokrojone w plastry steki, całość dopraw sosem i posyp krojonym ogórkiem.