Sałatka z czarnej komosy ryżowej

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 6 osób

  • 250g czarnej komosy ryżowej
  • sól
  • 40 połówek pomidorków (rozłóż na pergaminie, oprósz solą i wstaw do piekarnika na 4 godziny w temperaturze 55C)
  • 2szt czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4szt gruszek
  • garść młodych liści musztardowca (można zastąpić sałatą ozdobną)
  • garść rukoli
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Sos:

  • 4 obrane ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 70ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 70ml octu winnego

Sposób przygotowania:
Składniki sosu zmiksuj
Komosę przepłucz, gotuj 18 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, przecedź przez sito i przelej zimną wodą – odstaw aby odciekła
Paprykę pokrój w większe kawałki, które przesmaż na wysmarowanej olejem, rozgrzanej patelni „grilówce”
Gruszki oczyść, pokrój w cząstki i postępuj jak z papryką.
Musztardowca, rukolę umyj i osusz
Papryczkę chilli wraz z pestkami drobno posiekaj
Połącz komosę z sosem, dodaj dynię, gruszki, paprykę, pomidorki, jeśli to konieczne dodaj soli i pieprzu, następnie dodaj zielone składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka świetna jako dodatek do dań z grilla jak również jako samodzielne danie, serwowana np. ze smażoną polędwicą wołową.
UWAGA: pomidorki warto przygotować wcześniej.

Komentarze

Napisz komentarz