sałatka z mozarelli, pomidorów, truskawek i awokado
Składniki dla 4 osób
-
2 mozarelle, każda po 125g
-
2 dojrzałe awokado
-
10 żółtych pomidorków koktajlowych
-
10 pomidorków cherry
-
6 dużych pomidorów malinowych
-
10szt szparagów zielonych
-
masło do obsmażenia szparagów
-
10 dojrzałych truskawek
-
kilka listków bazylii
-
ocet balsamiczny
-
oliwa z oliwek
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
Pomidory malinowe pokrój w cząstki, wyłóż na misę lub talerz, na nich układaj kolejno pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone w kawałki awokado, porwaną na mniejsze kawałki mozarellę, usmażone na maśle główki szparagów oraz pokrojone w ćwiartki truskawki.
Całość oprósz solą oraz pieprzem, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, udekoruj listkami bazylii.
Sałatka idealna na upalne wieczory, doskonale smakuje z razową bagietką i lampką schłodzonego białego wina.