sandacz z warzywami
Sandacz z duszonymi w śmietanie warzywami
- 1500g filetu z sandacza ( koniecznie świeży )
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
- mąka pszenna
- 1200g młodych ziemniaków
- 1200g zielonych szparagów
- 300g młodego groszku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 600ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
Sandacza myjemy, osuszamy, dzielimy na 4 porcje, skórę nacinamy. Następnie oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny – odstawiamy do lodówki.
Kiedy ryba nam się marynuje obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie, uważając aby się nie rozgotowały. Ziemniaki odcedzamy i schładzamy.
Szparagi obieramy, kroimy na 4 części każdego szparaga, odkładając osobno tzw „główki” czyli część gdzie szparag jest najbardziej delikatny.
Tak przygotowane warzywo obgotowujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
W rondlu podgrzewamy śmietankę, kiedy zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki oraz posiekany czosnek. Po 3 minutach dodajemy szparagi ( zarówno te ugotowane jak i surowe główki ), siekaną natkę pietruszki i umyty młody groszek. Całość redukujemy na wolnym ogniu około 5minut. Doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy.
Rybę osuszamy i obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy - smażymy rybę na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry około 3 minut, potem zmniejszamy płomień i przewracamy rybę na drugą stronę smażąc około 4-5 minut.
Na talerzu układamy warzywa na nich rybę i dekorujemy ziołami , kilkoma kroplami kremu powstałego z redukcji octu balsamicznego.