smalec z jabłkiem, czosnkiem, cebulką i majerankiem

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki

500g słoniny wieprzowej - mielone świeżej

500g słoniny wieprzowej lub z dzika - mielonej wędzonej

100g drobno posiekanej cebuli

5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku

100g obranego i potartego jabłka

sól

świeżo mielony pieprz

majeranek

Przygotuj dwa garnki lub naczynia żaroodporne ( jeśli smalec ma być topiony w piekarniku )

Każdą ze słonin roztop w osobnym naczyniu, ( słonina świeża potrzebuje więcej czasu ) - na wolnym ogniu tak długo aż powstaną chrupiące skwarki.

Kiedy obie słoniny są już przetopione a ich aromat unosi się w całej okolicy połącz je, dodaj jabłko, cebulę, czosnek ( uwaga dodatnie tych składników może spowodować wykipienie tłuszczu, dlatego zalecam łączyć składniki w odpowiednio większym naczyniu).

Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, przelej do słoiczków – kiedy smalec tężeje mieszaj co jakiś czas aby skwarki nie opadły tylko na dno.

Podawaj z ulubionym pieczywem i domowymi ogórkami kiszonymi.

Komentarze

Napisz komentarz