smalec z jabłkiem, czosnkiem, cebulką i majerankiem
Składniki
500g słoniny wieprzowej - mielone świeżej
500g słoniny wieprzowej lub z dzika - mielonej wędzonej
100g drobno posiekanej cebuli
5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
100g obranego i potartego jabłka
sól
świeżo mielony pieprz
majeranek
Przygotuj dwa garnki lub naczynia żaroodporne ( jeśli smalec ma być topiony w piekarniku )
Każdą ze słonin roztop w osobnym naczyniu, ( słonina świeża potrzebuje więcej czasu ) - na wolnym ogniu tak długo aż powstaną chrupiące skwarki.
Kiedy obie słoniny są już przetopione a ich aromat unosi się w całej okolicy połącz je, dodaj jabłko, cebulę, czosnek ( uwaga dodatnie tych składników może spowodować wykipienie tłuszczu, dlatego zalecam łączyć składniki w odpowiednio większym naczyniu).
Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, przelej do słoiczków – kiedy smalec tężeje mieszaj co jakiś czas aby skwarki nie opadły tylko na dno.
Podawaj z ulubionym pieczywem i domowymi ogórkami kiszonymi.