Sos Chimichurri

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na kilka porcji:

  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka tymianku cytrynowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/2 strąka niedużej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gruba sól morska
  • świeżo mielony pieprz


Natkę pietruszki umyj, osusz i drobni posiekaj (powinno jej być ok 50% wszystkich składników), tymianek obierz z listków, dodaj je do natki, dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek, sok z cytryny, ocet, oliwę, drobno posiekaną paprykę, dopraw solą i pieprzem.

Sos ten to klasyczny dodatek do steków z polędwicy, antrykotu czy rostbefu.

Komentarze

Napisz komentarz