stir-fry z wołowiny

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Stir-fry z wołowiny i grzybów shimeji

Składniki na 4-5 osób

  • 100ml oleju rzepakowego

  • 700g polędwicy wołowej (użyłem przedniej części tzw głowy)

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • przyprawa 5 smaków

  • 2 łyżki sosu worcester

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 100g białych grzybów shimeji

  • 100g ciemnych grzybów shimeji

  • 1 papryczka chilli (może być więcej)

  • 1 paczka makaronu chowmein

  • pędy groszku

  • 2-3 ćwiartki cytryny

Sekretem efektywnego-szybkiego smażenia jest przygotowanie wszystkich składników wcześniej i tak: cebulę obierz pokrój w piórka, czosnek obierz i drobno posiekaj, marchew obierz i pokrój w cienkie plastry. Grzyby odetnij od podstawy, umyj i osusz. Papryczkę chilli pozbaw pestek, posiekaj. Polędwicę pokrój w cienkie paski.

Olej rozgrzej w woku o grubych ściankach. Wrzuć marchew, po ok minucie dodaj cebulę, czosnek, smaż kolejną minutę, dodaj wołowinę i chilli, smaż 3-4 minuty na silnym ogniu, często mieszając, dodaj grzyby, smaż kolejna 3 minuty. Dopraw całość solą, pieprzem, sosem worhestere, przyprawą 5 smaków.

Makaron gotuj zgodne ze wskazówkami na opakowaniu (ok 4 minut) w osolonym wrzątku. Odcedź, przełóż na talerz, na wierzch kładź mięso z grzybami.

Całość posyp lekko pokrojonymi pędami groszku, skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu.

Komentarze

Napisz komentarz