stir-fry z wołowiny
Stir-fry z wołowiny i grzybów shimeji
Składniki na 4-5 osób
-
100ml oleju rzepakowego
-
700g polędwicy wołowej (użyłem przedniej części tzw głowy)
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
przyprawa 5 smaków
-
2 łyżki sosu worcester
-
1 marchew
-
1 cebula
-
5 ząbków czosnku
-
100g białych grzybów shimeji
-
100g ciemnych grzybów shimeji
-
1 papryczka chilli (może być więcej)
-
1 paczka makaronu chowmein
-
pędy groszku
-
2-3 ćwiartki cytryny
Sekretem efektywnego-szybkiego smażenia jest przygotowanie wszystkich składników wcześniej i tak: cebulę obierz pokrój w piórka, czosnek obierz i drobno posiekaj, marchew obierz i pokrój w cienkie plastry. Grzyby odetnij od podstawy, umyj i osusz. Papryczkę chilli pozbaw pestek, posiekaj. Polędwicę pokrój w cienkie paski.
Olej rozgrzej w woku o grubych ściankach. Wrzuć marchew, po ok minucie dodaj cebulę, czosnek, smaż kolejną minutę, dodaj wołowinę i chilli, smaż 3-4 minuty na silnym ogniu, często mieszając, dodaj grzyby, smaż kolejna 3 minuty. Dopraw całość solą, pieprzem, sosem worhestere, przyprawą 5 smaków.
Makaron gotuj zgodne ze wskazówkami na opakowaniu (ok 4 minut) w osolonym wrzątku. Odcedź, przełóż na talerz, na wierzch kładź mięso z grzybami.
Całość posyp lekko pokrojonymi pędami groszku, skrop sokiem z cytryny i podawaj od razu.