szalotki balsamiczne
składniki:
-
500g małych szalotek
-
125ml octu balsamicznego
-
1,5 łyżki brązowego cukru
-
100ml oleju rzepakowego
-
sól morska
-
świeżo mielony pieprz
-
gałązka rozmarynu
-
piekarnik rozgrzej do 150C,
-
nieobrane szalotki piecz w piecu około godzinę, tak aby były miękkie.
-
Następnie lekko przestudź i delikatnie obierz.
-
W czasie kiedy szalotki się pieką przygotuj zalewę:
Wymieszaj ocet, olej, cukier, dodaj rozmaryn i gotuj na małym ogniu, aż około 1/3 objętości odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
-
Obrane szalotki włóż do czystego słoja, zalej gorącym sosem balsamicznym.
Doskonały dodatek do pieczonej ryby.
Po wystudzeniu i szczelnym zamknięciu, można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.