Szuba białowieska
Składniki (na około 6 porcji)
- 10szt śledzia solonego typu matias
- 1L mleka do wymoczenia śledzi
- 5 swojskich jaj ugotowanych na twardo
- 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skóry
- 4 ugotowane buraki
- 5 ogórków kiszonych
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 małe cebule
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Śledzie wymocz w mleku z dodatkiem około pół litra wody, najlepiej przez noc w lodówce.
Jaja przekrój na pół, oddziel żółtka od białek a następnie każde z osobna drobno posiekaj.
Ziemniaki, cebulę, ogórki i buraki pokrój w średniej wielkości kostkę.
Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Śledzie odsącz z zalewy, osusz i również pokrój w kostkę.
W przeźroczystym naczyniu układaj warstwami:
- śledź
- cebula
- ogórki
- połowa sosu
- ziemniaki
- buraki
- białko jaj
- reszta sosu
- żółtka jaj
Sałatka smakuje najlepiej, jeśli pozwolimy jej kilka godzin poleżeć w lodówce.
Idealna do podawania zarówno na bufetach bankietowych jak i jako mini przekąska.