Szuba białowieska

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki (na około 6 porcji)

  • 10szt śledzia solonego typu matias
  • 1L mleka do wymoczenia śledzi
  • 5 swojskich jaj ugotowanych na twardo
  • 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skóry
  • 4 ugotowane buraki
  • 5 ogórków kiszonych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 małe cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Śledzie wymocz w mleku z dodatkiem około pół litra wody, najlepiej przez noc w lodówce.
Jaja przekrój na pół, oddziel żółtka od białek a następnie każde z osobna drobno posiekaj.
Ziemniaki, cebulę, ogórki i buraki pokrój w średniej wielkości kostkę.
Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Śledzie odsącz z zalewy, osusz i również pokrój w kostkę.

W przeźroczystym naczyniu układaj warstwami:

  • śledź
  • cebula
  • ogórki
  • połowa sosu
  • ziemniaki
  • buraki
  • białko jaj
  • reszta sosu
  • żółtka jaj

Sałatka smakuje najlepiej, jeśli pozwolimy jej kilka godzin poleżeć w lodówce.
Idealna do podawania zarówno na bufetach bankietowych jak i jako mini przekąska.

Komentarze

Napisz komentarz