tarta malinowa
Ciasto na spód:
-
300g mąki krupczatki + trochę do podsypania
-
150g zimnego masła
-
70g cukru pudru
-
1 małe jajko
-
szczypta soli
Masa:
-
400g serka mascarpone
-
50ml niesłodzonego mleka skondensowanego
-
70ml likieru amaretto
-
1 laska waniliowa
-
50g cukru pudru ( do smaku)
-
sok z 1/2 limonki
-
500g malin
-
100g jagód
-
100g czarnej porzeczki
Składniki ciasta zagnieć, możliwie szybko aby ciasto nie zaczęło się kleić.
Dobrym sposobem jest wysypanie mąki na stolnicę, dodanie jajka, soli, cukru i wsiekanie nożem masła. Kiedy ciasto będzie już jednolite, owiń je folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie umyj i osusz owoce. Do serka mascarpone dodaj mleko, likier, cukier puder, sok z limonki i ziarna wanilii, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180C
Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5mm, jednym sprawnym ruchem przenieś na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty o średnicy około 25cm. Dokładnie oblep boki. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.
Piecz około 25 minut – ciasto powinno być złoto-brązowe
Do wystudzonego ciasta przełóż masę serową, udekoruj malinami, porzeczką i jagodami
Rada: jeśli ciasto jest sypkie lepiej dodać łyżkę zimnej wody niż dłużej zagniatać.