tarta malinowa

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Ciasto na spód:

  • 300g mąki krupczatki + trochę do podsypania

  • 150g zimnego masła

  • 70g cukru pudru

  • 1 małe jajko

  • szczypta soli

Masa:

  • 400g serka mascarpone

  • 50ml niesłodzonego mleka skondensowanego

  • 70ml likieru amaretto

  • 1 laska waniliowa

  • 50g cukru pudru ( do smaku)

  • sok z 1/2 limonki

  • 500g malin

  • 100g jagód

  • 100g czarnej porzeczki

Składniki ciasta zagnieć, możliwie szybko aby ciasto nie zaczęło się kleić.

Dobrym sposobem jest wysypanie mąki na stolnicę, dodanie jajka, soli, cukru i wsiekanie nożem masła. Kiedy ciasto będzie już jednolite, owiń je folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie umyj i osusz owoce. Do serka mascarpone dodaj mleko, likier, cukier puder, sok z limonki i ziarna wanilii, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180C

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5mm, jednym sprawnym ruchem przenieś na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty o średnicy około 25cm. Dokładnie oblep boki. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.

Piecz około 25 minut – ciasto powinno być złoto-brązowe

Do wystudzonego ciasta przełóż masę serową, udekoruj malinami, porzeczką i jagodami

Rada: jeśli ciasto jest sypkie lepiej dodać łyżkę zimnej wody niż dłużej zagniatać.

Komentarze

Napisz komentarz