Tiramisu

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki:

  • 150ml mocnej kawy (wystudzonej)
  • 70ml likieru amaretto
  • 50ml likieru kahlua
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 650g mascarpone
  • 250g okrągłych lub podłużnych biszkopcików
  • gorzkie kakao dobrej jakości

Uwaga: Żółtka muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej
Żółtka utrzyj w mikserze (na średnich obrotach) z cukrem na puszystą pianę.
Mascarpone również ubijaj przez 3-4 minuty na średnich obrotach, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj
Kawę wymieszaj z kahluą i amaretto.
Biszkopty namaczaj w kawie, układaj w formie porcelanowej, nałóż warstwę masy, znów biszkopty, masa.
Schładzaj kilka godzin w lodówce, przed podaniem posyp wierzch kakao.
Podpowiedź: sekretem do dobrego tiramisu jest odpowiednie ubicie żółtek - powinny być j jak kogel-mogel , jasne, puszyste i dość sztywne, w żadnym przypadku lejące.

Komentarze

Napisz komentarz