Wołowina po burgundzku
Składniki dla 6 osób
- 1.4 kg pręgi wołowej (pokrój na kawałki o grubości ok 4cm)
- 400ml czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- 50g masła
- 150g boczku wędzonego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 średniej wielkości cebula (posiekaj w drobną kostkę)
- kilka gałązek tymianku
- 300ml bulionu
- 12szt obranych szalotek
- 350g pieczarek (mniejszych rozmiarów)
- natka pietruszki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C
Obsmażaj wołowinę partiami na mocno rozgrzanej patelni – z dodatkiem oleju, do momentu aż równomiernie zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni zrumień pokrojony w paski boczek i siekaną cebulę, dodaj liście laurowe, oberwane listki z gałązek tymianku, ziele angielskie.
Łyżką cedzakową przełóż zawartość patelni do mięsa, wlej wino i bulion,dopraw solą oraz pieprzem, włóż naczynie do piekarnika i duś pod przykryciem ok 1,5 godziny.
W tym czasie umyj i osusz pieczarki, które obsmaż na maśle.
Na pozostałym tłuszczu wytopionym z boczku zrumień szalotki (w całości)
Kiedy upłynie wspomniane 1,5 godziny włóż delikatnie szalotki i pieczarki do garnka i duś kolejne 30 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
Podawaj wołowinę posypaną natką pietruszki z dodatkiem gniecionych ziemniaków.
Wskazówka
Tradycyjnie używa się do tej potrawy wina z rejonu Burgundii, jednak nie jest to konieczne, ważne aby było treściwe np. merlot czy melbec.