Zakwas Na Barszcz Wigilijny
Składniki:
- 1kg umytych buraków
- 5 ząbków czosnku
- ziele angielskie i liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
- 4 szklanki letmiej ale przegotowanej wody
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta majeranku
Buraki cienko obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamionki lub dużego słoja, dodać zgnieciony czosnek, oraz pozostałe składniki, wszystko wymieszać.
Buraki przycisnąć małym spodkiem lub talerzykiem obciążonym np. kamieniem, nakryć całość lnianą ściereczką.
Po trzech dniach dniach w temperaturze pokojowej buraki powinny zacząć się pienić, jest to znak, że są gotowe i należy naczynie przełożyć do lodówki.
Chcąc użyć zakwasu zdejmujemy pianę i przelewamy zakwas przez sito.