Żeberka w stylu BBQ
Żeberka BBQ
jeśli jeszcze tego nie pokochałeś to z pewnością to zrobisz!!
Składniki na 4 porcje
-
1,4kg ładnych żeberek
SOS BBQ
-
200g cebuli drobno posiekanej
-
10 ząbków czosnku
-
400ml pulpy pomidorowej w puszce
-
świeżo mielony pieprz
-
50ml oleju
-
sól
-
papryka chilli (w proszku)
-
100g brązowego cukru
-
odrobina sosu Worhestere
Zacznij od zrobienia sosu BBQ. W rondlu zeszklij na średnim ogniu cebulę, dodaj posiekany czosnek, paprykę chilli i smaż kilka minut. Dodaj pulpę pomidorową i gotuj na wolnym ogniu 10 minut, dodaj cukier gotuj kolejne 5 minut, dopraw całość solą, pieprzem, sosem Worhester i odstaw do przestygnięcia. Lekko zmiksuj
Kiedy sos lekko ostygnie natrzyj połową żeberka, odstaw na noc do lodówki.
Po tym czasie rozłóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170C przez 50minut, następnie zdejmij folię, posmaruj połową reszty sosu, piecz bez przykrycia kolejne 30 minut.
Podawaj na ciepło z domowymi frytkami i resztą sosu BBQ lub na zimno jako dodatek do ulubionego kufelka piwa.