zupa rybaka z papryką pieczoną

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4 osób

  • 500g dowolnych ryb morskich ( ja użyłem śledzia bałtyckiego i łososia )

  • 70ml oleju rzepakowego

  • 200g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • kilka suszonych kapeluszy borowika

  • 70g pokrojonej w kostkę cebuli

  • 100g pokrojonej w julienne marchewki

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1szt czerwonej papryki

  • 100g pokrojonych w kostkę pomidorów

  • 100ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty

  • natka pietruszki

  • 1l bulionu rybnego

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • ostra papryka w proszku

  • Grzyby przepłucz, namocz we wrzącej wodzie, pokrój w cienkie paski i obgotuj 10 minut w wodzie w której się moczyły.

  • Paprykę natrzyj olejem, piecz w piekarniku nagrzanym do 220C ( funkcja grill przyśpieszy proces) aż papryka z wierzchu będzie czarna, następnie wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową, odstaw na kilka minut. Po tym czasie obierz paprykę ze skórki, usuń nasiona a warzywo pokrój w kostkę.

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebule, czosnek, marchew, chwilę obsmażaj, wlej bulion dodaj grzyby wraz z wywarem w którym się gotowały.

  • Dodaj ziemniaki – gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, następnie dodaj pomidory, paprykę i przecier. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.

  • W tym czasie filety rybne pokrój na małe kawałki lub mniejsze rybki ( jak śledź ) pokrój w dzwonka. Dodaj do zupy, gotuj 5 minut.

  • Całość dopraw solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki i ostrą papryką do smaku.

Komentarze

Napisz komentarz