Zupa z kurczaka zagrodowego z czerwonym ryżem i imbirem

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na 10 porcji

  • 180g czerwonego ryżu (dokładnie opłucz)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 170g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2cm kawałek korzenia imbiru ( obierz i zetrzyj drobnych oczkach)
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • 2L bulionu drobiowego
  • 500g marchewki, obierz i pokrój w słupki
  • 1 duży kurczak zagrodowy
  • 180g ryżu jaśminowego
  • 2 pęczka dymki
  • łyżka posiekanej natki kolendry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku


Do garnka wlej litr wody, dodaj sól, zagotuj, gotuj czerwony ryż ok 30minut. Odcedź, przelej zimną wodą.
Spraw kurczaka, odetnij udka oraz filety, z reszty ugotuj bulion.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj imbir, czosnek i kurkumę, smaż jeszcze jakieś 2-3 minuty.
Na patelni rozgrzej dodatkowo 2 łyżki oleju, obsmaż uda na złoty kolor, dodaj do garnka z cebulą, wlej bulion i litr wody i gotuj na wolnym ogniu 20 minut, następnie wyjmij uda, obierz z mięsa, które włóż do zupy, dodaj ryż jaśminowy i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka. Gotuj aż ryż będzie miękki, dodaj ugotowany ryż czerwony, całość dopraw solą oraz pieprzem.
Przed podaniem obficie posyp kolendrą oraz siekaną dymką.

Komentarze

Napisz komentarz