Zupa z pieczonej dyni piżmowej

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 4-6 osób

  • 1,5kg dyni piżmowej lub innej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 70g masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 600ml bulionu warzywnego
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
  • 200g sera feta
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni

Piekarnik nagrzej do 190C, Dynię przekrój, wyjmij gniazdo nasienne, miąższ natrzyj olejem.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Skórą do góry ułóż połówki dyni. Piecz ok 40 minut, aż dynia zmięknie.
Cebulę i jabłka obierz, cebulę pokrój w kostkę, z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
Cebulę zaszklij na maśle, dodaj posiekany czosnek i jabłka, smaż kilka minut, wlej bulion. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Z dyni za pomocą łyżki wydrap miąższ, który włóż do garnka z zupą.
Dopraw całość solą, białym pieprzem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Zmiksuj zupę blenderem, konsystencja powinna być gładka, bez żadnych grudek.
Jeśli zupa jest za gęsta dolej odrobinę wrzącego bulionu.
Krem podawaj posypany pestkami dyni, pokrojoną w kostkę fetą i kleksem kwaśnej śmietany.
Zupę dodatkowo można delikatnie posypać mielonym cynamonem.

Komentarze

Napisz komentarz