kurczak w marynacie imbirowo-limonkowej
składniki:
-
500g filecików z kurczaka
-
5 patyków szaszłykowych namoczonych w zimnej wodzie
-
marynata:
* 1 szt chilli ( jeśli lubisz ostrzejsze potrawy może być więcej )
* 100ml oleju rzepakowego
* 1 szalotka – obrana i pokrojona w kostkę
* mały kawałek imbiru
* łyżeczka cukru
* sok z 1szt limonki
* łyżka sosu sojowego jasnego
* sól morska
* świeżo mielony pieprz
Składniki sosu zmiksuj do jednolitej konsystencji.
Kurczaka przełóż do miski, zalej marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin
do lodówki. Nabij na patyki i grilluj na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej,
Podawaj z ulubionym sosem ( ja użyłem jogurtowo-limonkowego ) oraz dodatkiem typu ryż