zupa rybaka z papryką pieczoną
Składniki dla 4 osób
-
500g dowolnych ryb morskich ( ja użyłem śledzia bałtyckiego i łososia )
-
70ml oleju rzepakowego
-
200g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
-
kilka suszonych kapeluszy borowika
-
70g pokrojonej w kostkę cebuli
-
100g pokrojonej w julienne marchewki
-
3-4 ząbki czosnku
-
1szt czerwonej papryki
-
100g pokrojonych w kostkę pomidorów
-
100ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty
-
natka pietruszki
-
1l bulionu rybnego
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
ostra papryka w proszku
-
Grzyby przepłucz, namocz we wrzącej wodzie, pokrój w cienkie paski i obgotuj 10 minut w wodzie w której się moczyły.
-
Paprykę natrzyj olejem, piecz w piekarniku nagrzanym do 220C ( funkcja grill przyśpieszy proces) aż papryka z wierzchu będzie czarna, następnie wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową, odstaw na kilka minut. Po tym czasie obierz paprykę ze skórki, usuń nasiona a warzywo pokrój w kostkę.
-
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebule, czosnek, marchew, chwilę obsmażaj, wlej bulion dodaj grzyby wraz z wywarem w którym się gotowały.
-
Dodaj ziemniaki – gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, następnie dodaj pomidory, paprykę i przecier. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.
-
W tym czasie filety rybne pokrój na małe kawałki lub mniejsze rybki ( jak śledź ) pokrój w dzwonka. Dodaj do zupy, gotuj 5 minut.
-
Całość dopraw solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki i ostrą papryką do smaku.