szalotki balsamiczne

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki:

  • 500g małych szalotek

  • 125ml octu balsamicznego

  • 1,5 łyżki brązowego cukru

  • 100ml oleju rzepakowego

  • sól morska

  • świeżo mielony pieprz

  • gałązka rozmarynu

  • piekarnik rozgrzej do 150C,

  • nieobrane szalotki piecz w piecu około godzinę, tak aby były miękkie.

  • Następnie lekko przestudź i delikatnie obierz.

  • W czasie kiedy szalotki się pieką przygotuj zalewę:

    Wymieszaj ocet, olej, cukier, dodaj rozmaryn i gotuj na małym ogniu, aż około 1/3 objętości odparuje. Dopraw solą i pieprzem.

  • Obrane szalotki włóż do czystego słoja, zalej gorącym sosem balsamicznym.

Doskonały dodatek do pieczonej ryby.

Po wystudzeniu i szczelnym zamknięciu, można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Komentarze

Napisz komentarz