ciasto pierogowe

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na 1kg mąki

  • 1kg mąki pszennej typ 450 ( koniecznie z polskich młynów )

  • pół łyżeczki soli

  • 150ml oleju rzepakowego dobrej jakości

  • gorąca woda, prawie wrząca o temperaturze około 80C

  • 1 żółtko

Mąkę koniecznie przesiewam najlepiej od razu do dzieży miksera planetarnego z założoną końcówką typu hak.

Dodaję sól, olej, żółtko – włączam minimalne obroty i powoli wlewam etapami wodę.

Niestety nie da się określić ile dokładnie mąką „zabierze wody” bezpiecznie jest na początek wlać około 100ml i dolewać aż ciasto dobrze się połączy.

Wyrabiamy w maszynie około 5 minut a ręcznie około 10.

Ciasto powinno być sprężyste, nie kleić się do rąk a po przekrojeniu powinny być widoczne pęcherzyki wtłoczonego powietrza.

Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło a gluten zaczął pracować.

Wałkujemy, wykrawamy partiami, nigdy od razu całe, i co ważne po wykrojeniu pierwszych kształtów, zagniatamy ciasto jeszcze tylko raz!!

Komentarze

Napisz komentarz